Home » Waarom registeren

Waarom registeren

Een merk gebruiken en niet vastleggen is een veel voorkomende fout. Ook is het aan te bevelen de handelsnaam die wordt gebruikt als merk vast te leggen.

Indien u uw handelsnaam gebruikt rust daarop een bescherming inzake de handelsnaamwet, maar die is uitermate gering omdat die wet rekening houdt met plaats en publiek.

In de wet wordt echter niet duidelijk omschreven wat wordt bedoeld met plaats en publiek. Een handelsonderneming in Zuid-Limburg kan de dezelfde handelsnaam voeren als bijvoorbeeld een handelsonderneming in Noord-Holland.

Het is van belang uw handelsnaam als merk te registreren. Merkbescherming is breder en makkelijker aan te tonen. Het merk werd immers bewijsbaar als merk ingeschreven en is als zodanig ook traceerbaar. Indien de door u gevoerde handelsnaam ook een afbeelding bevat, is deze afbeelding ook merkenrechtelijk beschermd. Bij een handelsnaam ligt de bescherming op de benaming en niet op de vormgeving. Op de vormgeving kan auteursrecht rusten. Zie daarvoor de pagina auteursrecht.

Gebuik levert geen recht.
Als u uw merknaam ook gebruikt bij het product dat en de dienst die uw onderneming levert verdient het zeker aanbeveling het te deponeren, immers gebruik heeft en geeft geen enkel recht. Een deposant van een gelijkende benaming kan zelfs dit gebruikt verbieden, met alle gevolgen van dien.

Indien het merk merkrechtelijk wordt vastgelegd rust een bescherming op het woordmerk, het beeldmerk en de vormgeving daarvan voor gelijke of gelijkende producten of diensten.

Vraag gratis merkonderzoek aan

Voor meer informatie en een op maat gesneden advies vul het formulier in.

Voor welke regio wilt u uw merk registreren?
Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de richtlijnen van Den Herder op het gebied van privacy.
of